Najčešće zablude o vježbanju i mršavljenju
Intenzitet
Vježbanjem na pravilnom intenzitetu postići ćemo željene rezultate. Kako bismo uopće odredili koji intenzitet vježbanja je dobar za nas, moramo odrediti cilj. Budući da je u programu skidaj kile cilj vrlo jasan znamo na kakvom intenzitetu polaznici moraju vježbati.

Vježbat ćemo na niskom do srednjem intenzitetu, ali vremenski dugo. Kada govorimo o mršavljenju najčešća pogreška je vježbanje na previsokom intenzitetu. Često imamo priliku vidjeti ljude koji žele smršavjeti kako trče. Ukoliko se radi o početnicima, trčanje je za njih previsok intenzitet i rezultat neće biti dobar. Njima će za sagorijevanje potkožnog masnog tkiva više koristiti brzo hodanje. Kako bismo točno znali na kojem intenzitetu vježbamo potrebno ga je izračunati te koristiti pulsmetar tijekom cijelog vježbanja. Otkucaji srca u minuti jedini su pravi pokazatelj na kojem intenzitetu vježbamo.


Pravilno izvođenje vježbi
Vrlo je važno pravilno izvoditi svaku vježbu kako ne bi došlo do ozlijede. Kada smo utvrdili cilj potrebno je odrediti vježbe, intenzitet i opterećenje koje ćemo koristiti, te broj ponavljanja svake vježbe. Naprednom vježbaču je potrebno veliko opterećenje (npr. za vježbu čučnja – šipka s 30 kg i više) kako bi postigao napredak i učvrstio mišić natkoljenice, dok je početniku dovoljna njegova težina tijela. Kod jednog i kod drugog važno je na pravilan način izvesti vježbu. Ozljede koje se mogu dogoditi prilikom nepravilnog izvođenja vježbi su bolne i dugotrajne. Tu je uloga trenera vrlo važna.


Odjeća
Kako bi se tijelo tijekom vježbanja uspješno hladilo, važno je vježbati u laganoj i prozračnoj odjeći. Često smo svjedoci pretjeranog oblačenja u svrhu mršavljenja. Nažalost nije točno da ćemo na taj način brže smršavjeti. Dakle ako odjenete neoprensko odijelo, plastične hlače, šuškavac ili tri majice, nećete više smršaviti niti potrošiti više kalorija nego kada nosite običnu sportsku majicu kratkih rukava. Upravo suprotno, osim što ne dozvoljavamo tijelu da se hladi, ne dozvoljavamo niti da svi metabolički procesi rade normalno, dovodimo tijelo u rizik od pregrijavanja te od toplotnog udara. Kretanjem (vježbanjem) na pravilnom intenzitetu u određenom vremenskom razdoblju u udobnoj i laganoj odjeći sagorjet ćemo najviše kalorija iz masnog tkiva.


„Nabildavanje“ (veće opterećenje)
Za postizanje rezultata i učvršćivanje mišića potrebno je izvoditi vježbe snage. Da bi mišić ojačao i napredovao potrebno ga je opteretiti jako ili maksimalno. Nemojmo zaboraviti da svatko ima svoje jako ili maksimalno. Česta je pojava da se, posebno žene, kod vježbi snage ne odlučuju za veća ili maksimalna opterećenja jer misle da će se „nabildati“. Pod „nabildati“ misle ekstremno povećati mišićnu masu pa će im noge biti „napuhane kao kod nogometaša“. Takva pojava u rekreativnom vježbanju nije moguća, pogotovo kod žena, tako da se ne treba bojati težih bućica ili utega (ukoliko znamo pravilno izvoditi vježbu). Puno veći efekt ćemo postići sa 10 – 15 ponavljanja određene vježbe sa bućicom od 3 kg, nego 50 ponavljanja sa bućicom od 0,5 kg. Mišić će ojačati, izdužiti se i preuzeti ulogu za koju je namijenjen. Osjećaj napuhanosti mišića možemo imati neposredno nakon treninga kada su mišići koje smo vježbali puni krvi. Sa dobrim istezanjem i odmorom nakon treninga ta će senzacija brzo proći. Ponekad naši mišići mogu puno više nego što mislimo.

Tekst objavljen na www.skidajkile.hr